Espresso – nazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie 25 - 35 ml gorącej wody pod ciśnieniem 8,5 - 9,5 bara przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju. Wikipedia
Pochodzenie: Włochy
Nutrition Facts
Kawa, espresso
Wartość energetyczna (kcal) 8
Tłuszcz 0,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone
Kwasy tłuszczowe wieloniena
Kwasy tłuszczowe jednonien
Kwasy tłuszczowe trans 0 g
Cholesterol 0 mg
Sód 14 mg
Potas 115 mg
Węglowodany 1,7 g
Błonnik 0 g
Cukry 0 g
Białko 0,1 g
Kofeina 212 mg
Witamina A 0 IU Kwas askor 0,2 mg
Wapń 2 mg Żelazo 0,1 mg
Witamina D 0 IU Witamina B 0 mg
Witamina B 0 µg Magnez 80 mg
Komentarze
Odśwież18 sierpnia 2016, 19:21
ale herbata to z bobków przynajmniej nie jest
Odpisz
17 sierpnia 2016, 21:04
Kapitan oczywisty?
.
Oł
Pszypau
Odpisz
17 sierpnia 2016, 22:42
.
Odpisz
18 sierpnia 2016, 00:18
@kcelej21: Taktyczny kropek obserwacji wątku?
Odpisz
18 sierpnia 2016, 00:41
tak
Odpisz
18 sierpnia 2016, 14:09
Espresso – nazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie 25 - 35 ml gorącej wody pod ciśnieniem 8,5 - 9,5 bara przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju. Wikipedia
Pochodzenie: Włochy
Nutrition Facts
Kawa, espresso
Wartość energetyczna (kcal) 8
Tłuszcz 0,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone
Kwasy tłuszczowe wieloniena
Kwasy tłuszczowe jednonien
Kwasy tłuszczowe trans 0 g
Cholesterol 0 mg
Sód 14 mg
Potas 115 mg
Węglowodany 1,7 g
Błonnik 0 g
Cukry 0 g
Białko 0,1 g
Kofeina 212 mg
Witamina A 0 IU Kwas askor 0,2 mg
Wapń 2 mg Żelazo 0,1 mg
Witamina D 0 IU Witamina B 0 mg
Witamina B 0 µg Magnez 80 mg
(tl;dr to jest mała mocna kawa)
Odpisz
17 sierpnia 2016, 23:19
Chyba nie rozumiem żartu.
Odpisz
17 sierpnia 2016, 23:41
@Soberker: Espresso to taka mała kawka.
Odpisz
18 sierpnia 2016, 01:03
@Soberker: Bardzo mocna kawa, pijesz mało, ale daje ci dużo kofeiny.
Odpisz