Na tym obrazku grubas jest płytki, ja wam dam przepis na pyszne frytki :
Liczba porcji 4
Czas przygotowania i oczekiwania 10 min
Czas gotowania 10 min
Całkowity czas 20 min
SKŁADNIKI
1kg ziemniaków (sypkie, zawierające dużo skrobi)
olej do głębokiego smażenia (ok. 500 ml)
keczup, majonez, kwaśna śmietana lub jogurt naturalny (do maczania usmażonych frytek)
sól
JAK ZROBIĆ
Krok 1
Obrane ze skórki, wyoczkowane ziemniaki kroimy na długie frytki o grubości 1 cm, zalewamy w misce zimną wodą i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę (maksymalnie na 8 godzin). Dzięki moczeniu i chłodzeniu ziemniaki podczas smażenia nie będą się sklejać i zachowają chrupkość.
Krok 2
We frytkownicy, garnku o grubym dnie lub na patelni rozgrzewamy olej do temperatury 160 °C. (smażąc bez frytkownicy lub termometru kuchennego, stawiamy garnek lub patelnię na największym palniku ustawionym na połowę mocy, a do rozgrzanego oleju wrzucamy testowo jedną frytkę, która natychmiast powinna intensywnie zacząć się smażyć).
Krok 3
Frytki dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami lub serwetkami.
Krok 4
Smażymy frytki partiami, obracając od czasu do czasu. Każdą partię smażymy przez 3-4 minuty, aż frytki pokryją się delikatną, obsmażoną na jasny kolor skórką, ale pozostaną miękkie. Wstępne obsmażenie frytek zwiększa ich chrupkość i zapobiega pochłanianiu dodatkowej ilości oleju podczas smażenia.
Krok 5
Usmażone frytki odcedzamy i odciskamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Można odczekać aż odrobinę przestygną i ponownie smażyć lub przełożyć do lodówki albo zamrozić, w celu późniejszego wykorzystania.
Krok 6
Zwiększamy temperaturę oleju do 190 °C (pełna moc palnika).
Krok 7
Ponownie smażymy frytki przez 2-4 minuty, od czasu do czasu obracając, aż uzyskają złocisto-brązowy kolor.
Krok 8
Usmażone frytki odcedzamy i odciskamy nadmiar tłuszczu. Od razu podajemy, z dodatkiem keczupu, majonezu albo kwaśnej śmietany.
Komentarze
Odśwież1 marca 2016, 22:27
Odpisz
29 lutego 2016, 21:41
ale grubas gdyby jeszcze zjadł coś to by pękł
Odpisz
28 lutego 2016, 11:25
Na tym obrazku grubas jest płytki, ja wam dam przepis na pyszne frytki :
Liczba porcji 4
Czas przygotowania i oczekiwania 10 min
Czas gotowania 10 min
Całkowity czas 20 min
SKŁADNIKI
1kg ziemniaków (sypkie, zawierające dużo skrobi)
olej do głębokiego smażenia (ok. 500 ml)
keczup, majonez, kwaśna śmietana lub jogurt naturalny (do maczania usmażonych frytek)
sól
JAK ZROBIĆ
Krok 1
Obrane ze skórki, wyoczkowane ziemniaki kroimy na długie frytki o grubości 1 cm, zalewamy w misce zimną wodą i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę (maksymalnie na 8 godzin). Dzięki moczeniu i chłodzeniu ziemniaki podczas smażenia nie będą się sklejać i zachowają chrupkość.
Krok 2
We frytkownicy, garnku o grubym dnie lub na patelni rozgrzewamy olej do temperatury 160 °C. (smażąc bez frytkownicy lub termometru kuchennego, stawiamy garnek lub patelnię na największym palniku ustawionym na połowę mocy, a do rozgrzanego oleju wrzucamy testowo jedną frytkę, która natychmiast powinna intensywnie zacząć się smażyć).
Krok 3
Frytki dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami lub serwetkami.
Krok 4
Smażymy frytki partiami, obracając od czasu do czasu. Każdą partię smażymy przez 3-4 minuty, aż frytki pokryją się delikatną, obsmażoną na jasny kolor skórką, ale pozostaną miękkie. Wstępne obsmażenie frytek zwiększa ich chrupkość i zapobiega pochłanianiu dodatkowej ilości oleju podczas smażenia.
Krok 5
Usmażone frytki odcedzamy i odciskamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Można odczekać aż odrobinę przestygną i ponownie smażyć lub przełożyć do lodówki albo zamrozić, w celu późniejszego wykorzystania.
Krok 6
Zwiększamy temperaturę oleju do 190 °C (pełna moc palnika).
Krok 7
Ponownie smażymy frytki przez 2-4 minuty, od czasu do czasu obracając, aż uzyskają złocisto-brązowy kolor.
Krok 8
Usmażone frytki odcedzamy i odciskamy nadmiar tłuszczu. Od razu podajemy, z dodatkiem keczupu, majonezu albo kwaśnej śmietany.
Odpisz
28 lutego 2016, 17:08
@Kochamgotowac: odpisz, chce sobie to zapamiętać pls
Odpisz
28 lutego 2016, 17:16
@any_key13: Odpisuje, lecz nie jestę luję
Odpisz
Edytowano - 29 lutego 2016, 10:01
@Kochamgotowac: to uczucie kiedy dodajesz obrazek do ulubionych bo chcesz mieć przepis na frytki :-:
Odpisz
28 lutego 2016, 15:24
Heh, ja bym prawdopodobnie znikła .-. Niby próbuję mieć wyje**ne na wszystko, ale i tak stresuję się każdym gównem.
Odpisz
28 lutego 2016, 12:28
co tu robi daredevil? :D
Odpisz
2 marca 2016, 14:51
@Lacostep: Jaki Daredevil? Jestem Spaghetti. Jon Spaghetti :D
Odpisz
28 lutego 2016, 11:09
Szkoda że nie wiesz jak to jest mieć dobry metabolizm (ง ͠° ͟ل͜ ͡°)ง
Odpisz
28 lutego 2016, 11:19
@Dexterek: ja wiem :D
Odpisz
28 lutego 2016, 11:06
Podejrzewam że dodał Jon, bo jego obrazek i mam pytanie. Kiedy to dodał? Bo to już ma chyba 2 tygodnie.
Odpisz
22 lutego 2016, 23:35
Hakuna matata i mam w to wyje**e.
Odpisz
22 lutego 2016, 22:45
#TeamWyje**ne
Odpisz
22 lutego 2016, 21:23
ja byłbym chudy..... jak patyk..... bo się cały czas stresuję...
Odpisz
Edytowano - 22 lutego 2016, 22:44
@przemo192: I tak w duchu zawsze pozostaniesz gruby
Odpisz
22 lutego 2016, 21:19
bardzo inteligętna wypowiedź
Odpisz
22 lutego 2016, 21:51
@RyszardPetru: Dziękuję, 2/10
Odpisz
22 lutego 2016, 22:39
@JonSpaghetti: mocne 2/10
Odpisz
22 lutego 2016, 21:56
Co racja to racja.
Odpisz